ЗАЩИТЕНИ И КРАСИВИ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ЛЯТО

Отношенията със слънцето напомнят любовните. Някои изгарят, други се наслаждават. Учим се правилно и безопасно да почерняваме с топ дерматоложката д-р Мария Тончева, магистър по естетична медицина от университета в Ница, международен лектор и тренер по миниинвазивни продедури.

Д-р Тончева, може ли да лавираме между ползите и вредите от слънцето?
В последните години бюти индустрията е предпазлива към крайностите, отричайки както прекомерния загар, така и пълното му игнориране. Златната среда е умното излагане на слънце, което не допуска компромиси със здравето.Що се отнася до слънцезащитните средства, мисля че няма човек, който да не е наясно колко важни са те. SPF трябва да се появи в арсенала ви още с първите пролетни лъчи.
Всеки и по всяко време ли има нужда от слънцезащита? Да, употребата им в ежедневието, а не само на плажа, е несбъдната мечта на всеки дерматолог, макар организмът да разполага с няколко защитни механизми срещу UV радиацията. Един от тях е загарът, най-добрият естествен филтър. В ролята на вътрешен слънцезащитен крем мала- нинът „покрива“ клетъчните ядра. „Слънчевият капитал“ зависи от фототипа кожа. Резервът е по-висок при смугла
по-нисък при светла (50 хил. часа), но в един момент се изчерпва и щетите се натрупват, дори рамената да не изгарят. Как да определим правилно слънцезащитния фактор?
Трябва да се следва правилото – колкото по-светла е кожата, толкова по-висок трябва да бъде и слънцезащитният фак- тор. Притежателките на много бяла кожа с множество лунички, светли коса и очи или на чувствителна трябва да изберат SPF 50+. Тъй като UVB лъ- чите, предизвикващи изгаряне, са по-интензивни, цифрата на етикета обозначава защита именно от тях. По-слабите UVA лъчи, отговорни за преждевременното стареене, не изискват толкова висока степен. Затова съотношението е 1:3. Например SPF 30 означава защита от UVB 30 и от UVA 10. Не по-малко важен фактор е удоволствието от нанасянето. Текстурата и ароматът трябва толкова да ви харесват, че да посягате към средството чес- то. Поефективно е да нанасяте SPF 30 на всеки два часа,
Химичен филтър или минерален екран? Как да изберем подходящия сънскрийн?
Под действието на UV лъчите се образуват свободни ради- кали, водещи към прежде- временно стареене. Но това не е най-страшното. Химичните филтри, които поглъщат и разсейват светлината, се окисляват, превръщайки се в свободни радикали, които са далеч по-разрушителни от ултравиолета. Някои от най- популярните филтри могат да предизвикат алергия или фотодерматит. Съвременните разработки като Tinosorb M или S и Mexoryl SX или XL са фотостабилни и неагресив- ни към кожата. Минералните екрани, като цинков оксид и титаниев диоксид, са далеч по-безопасни и по-добри за плаж. Но и едните, и другите не са безусловни. Последната тенденция е да се комбинират. Дерматолозите често пре- поръчват слънцезащитните средства в качеството на ан-тиейдж грижа.
Учените доказаха това едва през 2013 г. Според изследване в Австралия, където слънцето е норма на живот, редовната употреба на слънцезащитна козметика забавя фотостареенето. Уловката е другаде: само химичните филтри могат частично да проникват в тъканите, зато- ва съдържат допълнително хидратиращи или антиейдж съставки.
Решението при хиперпигментации? Старческите петна по ръцете свързани ли са със слънцето?
Добрата новина е, че луничките отново са на мода. Лошата е, че петната, както и преди, са един от основните
„летни“ проблеми. Дори по- стоянната употреба на крем с висок фактор не гарантира, че ще ги избегнем. Трябва да сте наясно, че стареенето в пигментирана и непигментирана кожа протича различно. При промяна в тена веднага потърсете специалист, но премахват грубия и удеблен рогов слой. Това е нова генерация пилинги, подходящи за най-чувствителните кожи.

Кои са найчесто срещаните плажни грешки при употребата на слънцезащитни средства?
Изборът на неправилен фактор. По-добре е да вземете продукт с максимална защита, а след това да намалите факто- ра, смесвайки текстурата с лосион за тяло. По-голямата част от хората нанасят половината или една трета от препоръч- ваната доза (лице – 5 мл, тяло– 25 мл), което намалява степента на защита няколко пъти.

Високият фактор може в известна степен да компенсира недостатъчното количество. Избягвайте комбинацията титаниев диоксид и масла от костилки. Последните намаляват на практика фактора на защита. Минералните масла, обратното, го повишават, поглъщайки ултравиолета.
Някои се притесняват от химикалите в козметиката и предпочитат сами да приготвят слънцезащитни кремове в домашни условия. Имат ли основание?
Напълно натуралните слънцезащитни средства са маркетингов ход. Естественият фактор на различните олиа е нисък. Съгласете се, несериозно е да разчитате на любимото си кокосово масло, чийто SPF е 2-8, сусамово (SPF 4), бадемово (SPF 5) .В състава на слънцезащитните средства обаче олиата хидратират, предотвратявайки превръщането на кожата в сушен плод.
До какво води прекомерната защита?
Средствата „пълен екран“, т.е. SPF 50+, провокират излагане на слънце повече, отколкото е необходимо. При жените в менопауза остеопорозата рязко „младее“, което някои учени свързват с тоталната защита. Геронтолозите също предполагат, че ултравиолетът е един от възможните фактори за дълголетие. Може би в един момент човечеството ще престане да се бои паниче- ски от слънцето, но дотогава златното правило си остава: в часовете, когато сянката на бодната в пясъка кибритена клечка е равна на дължината й, нямате работа на плажа.
Кои слънцезащитни проду- кти бихте препоръчали?
Линията UV-Bronze High Protection Sun Care на Filorga притежава не само висока UV и IR защита, но и антиейдж ефект. Активираща се от слънцето, технологията Photo Activated стимулира активността на ензими, неутрализиращи влиянието на свободните радикали. Друг несъмнен плюс на формулата е синтезът на серамиди, укрепващи защитната бариера на кожата.
Слънцезащитен флуид за лице срещу бръчки и петна UV BRONZE FACE SPF50+
[Wrinkle+Dark Spot] SPF 50+ Докато мощен антиоксидант (сулфорафан) защитава кожата.

UV BRONZE BODY SPF 50+ Високата защита се комбинира с подхранващо и регенерира- що действие. Колагенов бус- тер, хиалурон и хроносфери с полиревитализиращ коктейл NCTF укрепват кожата, пови- шавайки еластичността и стег- натостта й. В добавка кокосово масло, богато на витамини А и Е и блокиращо до 20% от UV лъчите, я хидратира в дълбочина. Hydra Refreshing UV BRONZE MIST SPF 50+ Хидратиращ и освежаващ, универсалният спрей за лице е алтернатива на термалния. Използва се под или над макиажа, в града, на плажа. Мъглата дължи действието си на вода от глетчер, глюкоза и ксилитол (предотвратяват загубата на влага), хиалуронова кисeлина (регулира нивото на хидратация) и витамин H (биотин)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *